ΜΕΝΟΥ ΣΤΙΒΟΣ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΒΟΥ

Προσπάθησε για το καλύτερο ο Νίκος Τσώνης στο Παγκόσμιο των εφήβων

Έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν ο Νίκος Τσώνης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων (Κάτω των 20 ετών), αλλά οι συνθήκες, που επικρατούν στην Λίμα, όπου διεξάγονται οι αγώνες, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν για την επίτευξη μιας πολύ καλής επίδοσης.
Ο Τσώνης πήγε στην πρωτεύουσα του μακρινού Περού γνωρίζοντας ότι η πρόκριση στους ημιτελικούς των 110μ. μ’ εμπόδια (ύψος 0,991μ.) ήταν απίθανη. Στόχος του, να καταρρίψει ή να πλησιάσει το ρεκόρ του (14”13). Τελικά έμεινε στην 59η θέση, στους 69, με 14”52. Κι όμως. Θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο του. Αλλά… Η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, περί τους 15-16 βαθμούς, η υγρασία μεγάλη (είχε βρέξει) και ο άνεμος αντίθετος 1,6μ. το δευτερόλεπτο -σε ουδεμία άλλη σειρά των προκριματικών ήταν τόσο ισχυρός. Συν τοις άλλοις, ήταν από τους μικρότερους του αγώνα, αφού ακόμη δεν έχει κλείσει τα 18 του.
Παρά ταύτα, έκανε εξαιρετική εκκίνηση, πήγαινε καλά έως σχεδόν το μέσον της διαδρομής, αλλά εκεί έγινε το λάθος. Κτύπησε ένα εμπόδιο κι έχασε τον ρυθμό του.
Τι  μένει; Το ταξίδι. Το κυριολεκτικό έως το Περού. Και το μεταφορικό. Η προσπάθεια, που κατέβαλλε επί μήνες για να επιτύχει το όριο συμμετοχής και να εξασφαλίσει την παρουσία του στους αγώνες.
Είναι μικρός, διάθεση έχει, όπως και προπονήτρια (την μητέρα του, Θάλεια Ιακωβίδου, που το 2000 αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στο άλμα επί κοντώ, αλλά πριν ήταν εμποδίστρια) με γνώσεις. Οπότε η απογοήτευση δεν έχει θέση στη ζωή του. Του χρόνου υπάρχει το πρωτάθλημα Ευρώπης Κ20. Με όπλα την εμπειρία, που αποκόμισε, και την επιπλέον προπόνηση μιας περιόδου, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρει πολύ καλύτερα.

Και κάτι σημαντικό για τον Α.Ο.Π.Φ: Ο Τσώνης έγινε ο τρίτος αθλητής του συλλόγου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε σημαντική διεθνή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Προηγήθηκε ο δρομέας των 3.000μ. στιπλ (εμπόδια) Γιώργος Σταμούλης, στο πρωτάθλημα Ευρώπης εθνικών ομάδων το 2021 και στους Μεσογειακούς αγώνες του 2022 και εφέτος η 16χρονη σφυροβόλος, Αλεξάνδρα Τσερνόβα, που μετέσχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων (Κ18).
Πρέπει να πάμε στο μακρινό 1990, για να βρούμε αθλητή του Α.Ο.Π.Φ. με τέτοια διάκριση. Τότε ο δρομέας ταχυτήτων, Μιχάλης Μακρής είχε αγωνισθεί στα 4Χ100μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20, που είχε τελεσθεί στην Βουλγαρία.