Hταν λίγοι, αλλά… λέοντες. Η συμμετοχή στην ημερίδα ρίψεων, που διοργάνωσε ο Α.Ο. Π. Φαλήρου στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, μπορεί να μη ήταν μεγάλη, αλλά πολλές επιδόσεις ήταν εξαιρετικές, δεδομένου ότι αγωνίσθηκαν μερικοί από τους κορυφαίους ρίπτες της χώρας.
Στην δισκοβολία, ο κάτοχος της καλύτερης εφετινής επίδοσης στην Ελλάδα, Ιάσων Θανόπουλος του ΑΟ. Κάλλιστος (γιός του “ασημένιου” Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης του 1984, Δημήτρη), πρώτευσε με 54,30μ. Ακολούθησε με 52,79μ. ο Χριστόδουλος Κωστάκης (ΑΕΚ), που είναι 3ος στην εφετινή κατάταξη. Ικανοποιητικά έριξε (44,66μ.), παρά τον τραυματισμό του, ο 20ετής, Στέφανος Κουφόπουλος (ΓΑΣ Παιανίας), γιός παλαιού ρίπτη.
Στον ακοντισμό πήραν μέρος ο 2ος και ο 3ος εφέτος στην Ελλάδα, ο 38χρονος, Γιώργος Ήλτσιος και ο κατά 17 έτη νεότερος, Γιώργος Χριστακάκος, αμφότεροι του Ολυμπιακού. Ο δάσκαλος νίκησε τον μαθητή με 67,32, έναντι 65,92μ.
Η σφυροβολία ήταν το αγώνισμα με την μεγαλύτερη συμμετοχή (έξι άνδρες, τρεις γυναίκες), απόδειξη ότι οι σφυροβόλοι έχουν ανάγκη τους αγώνες, τους οποίους δεν βρίσκουν εύκολα, εν αντιθέσει με αθλητές άλλων ρίψεων. Ο Ιβάν Μενγκλέμπεη του Ολυμπιακού (5ος εφέτος στην Ελλάδα) νίκησε με 66,60μ., αλλά δεν ικανοποιήθηκε. Κάτι καλύτερο επιθυμούσε και η Νίκη Ναξάκη του Πανιώνιου (επίσης 5η στην κατάταξη του 2019), που έμεινε στα 53,38μ. Καλά έριξε η 17χρονη αθλήτρια της κατηγορίας των κορασίδων, Μαρίνα Κορέτα (ΓΣ Ηλιούπολης), η οποία, με 43,22μ., ξεπέρασε το ατομικό της ρεκόρ με την σφύρα των 4 κιλών, δηλαδή της κατηγορίας των γυναικών.
Η παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος, η 34χρονη, πλέον, Χρυσή Μωυσίδου, με 14,18μ. βελτίωσε την εφετινή της επίδοση και είναι 5η στην κατάταξη του έτους. Μητέρα δύο παιδιών η Χρυσή, αγωνίζεται για την χαρά του αγώνα και για να βοηθάει τον σύλλογό της, τον Ολυμπιακό.
Με ικανοποιητικότατες επιδόσεις, ειδικά στην δισκοβολία (συνέτριψε το ατομικό της ρεκόρ με 44,27μ.), έφυγε από τον αγώνα η Κύπρια, Σκεύη Θρασυβούλου. Στην σφαιροβολία έριξε 11,82μ.
Την απόλυτη ικανοποίησή τους εξέφρασαν, κατ’ αρχήν για την απόφαση του ΑΟΠΦ να πραγματοποιήσει την ημερίδα, αλλά και για την οργάνωση αυτή καθ’ αυτή, οι παρευρεθέντες προπονητές, όλοι παλαιοί πρωταθλητές των ρίψεων (Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Χρήστος Πολυχρονίου, Δημήτρης Κουτσούκης, Γιάννης Δόνδωρος), όπως και ο Βάλσαμος Νομικός και η Ευαγγελία Δερβένη, που ευρίσκοντο στην Χαλκίδα, όπου αγωνίζονταν αθλητές τους στο πρωτάθλημα των παμπαίδων και παγκορασίδων Α’.
Από την πλευρά του, ο διοργανωτής σύλλογος ευχαριστεί τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά, που χορήγησαν την άδεια για την διεξαγωγή του αγώνα και για την χρήση του χώρου. Επίσης τους κριτές και, βεβαίως, τους αθλητές, χωρίς την παρουσία των οποίων, ημερίδα δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί. Ευχαριστεί, ακόμη, την διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, τον υπεύθυνο του χώρου εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρη Χαλβατζάρα και τους εργαζόμενους.
Σημαντική για την οργάνωση ήταν η συμβολή της παλαιάς δισκοβόλου, Μαρίας Μπουσίου και του παλαιού κολυμβητή του ΑΟΠΦ και νυν προπονητή των μικρών παιδιών του στίβου του ομίλου, Γιώργου Αθανασίου.
Η οργανωτική και η αγωνιστική επιτυχία της ημερίδας, ωθεί τον ιστορικό ΑΟ Π. Φαλήρου στο να καθιερώσει από το 2020 την διεξαγωγή αγώνων εις μνήμη του μεγαλύτερου Έλληνα σφαιροβόλου όλων των εποχών, του Γιώργου Τσακανίκα, που υπήρξε αθλητής του συλλόγου. Το 1956 είχε αναδειχθεί 8ος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης και οκτώ χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, 11ος στον τελικό. Είχε ατομικό ρεκόρ 18,21μ. στην σφαιροβολία, επίδοση που σημείωσε το 1964, και 55,17μ. στην δισκοβολία.